A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Бродівської міської ради

Формування національної свідомості на уроках історії на основі краєзнавчих матеріалів

Дата: 11.05.2018 15:48
Кількість переглядів: 249

З 4 по 9 травня 2018 року виїзний семінар «Формування національної свідомості на уроках історії на основі краєзнавчих матеріалів» вчителі історії району проводили за маршрутом  м. Броди - м. Кропивницький - м. Запоріжжя - о. Хортиця  - м. Новомосковськ  -  м. Дніпро -  м. Верхньодніпровськ  - м. Броди.

Натхненниками поїздки  стали:  керівник Підкамінського міжшкільного методичного об’єднання вчителів історії, вчитель історії ОЗ «Підкамінська ЗОШ І-ІІІст.» Борячок Роман Володимирович та  ветеран педагогічної ниви Зварич Теодозій Миколайович.  У семінарі взяли участь наукові співробітники: Гудима Юрій Володимирович, завідувач музею Львівського національного університету імені Івана Франка, Корчак Андрій Михайлович, співробітник Бродівського історико-краєзнавчого музею. Під час поїздки на науковому рівні були проведені зустрічі з директором інституту історії міста Дніпро Репаном Олегом та викладачем обласного інституту післядипломної педагогічної освіти м. Кропивницького Митрофаненком Юрієм. Екскурсію Верхньодніпровським районним історико-краєзнавчим музеєм провела його директор Коновал Наталія Іванівна.

Мандрівка центром нашої держави  дозволила  учасникам семінару доторкнутися до славного минулого України та залишила  незабутні враження завдяки унікальній атмосфері та історичному духу.

У поїздці вдало поєднувалися різноманітні почуття: гордість за наших предків, які боролися за свою територію, за унікальність у цілому світі козацької республіки епохи середньовіччя, за  монументальність мистецтва ;  страх за наше майбутнє (адже, ешалони військової техніки та військові і сьогодні йдуть на східні терени);  захоплення величчю  будов  Запорізької ГЕС та сучасних кварталів міста Дніпро та Запоріжжя, розпачу за мільйонні смерті українців при високих  врожаях  наших земель; жалю за загиблими в сучасній російсько-українській війні, глибокі переживання під час перегляду фільму «Вклоняємося доземно українському солдату».   Милували  око:  неосяжні поля, засіяні зерновими та жовто-жовті малюнки  ріпакових угідь, голубі плеса Дніпра, Інгулу, Ворскли, Сули, Хоролу, київського водосховища; промені сонця, яке то сходило , то заходило .  Історичне минуле поєднав вдало гурт «Гайдамаки».  Молилися кожний за свою долю та долю України у Мгарському чоловічому монастирі, Свято-Троїцькій церкві  у Новомосковську та церкві  на самій Січі , на острові Хортиця .

Під час  поїздки вчителі разом з методистом РМК Сірко Ларисою Василівною окреслили плани на майбутнє, мотивуючи виховання патріотизму в учнів, які  випливають із Указу Президента України від 13. 10. 2015 року №580/2015 «Про Стратегію  національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016 – 2020 роки».



« повернутися

Вхід для адміністратора