A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Бродівської міської ради

"Тату! Я їду до Бродів!", - О.Мудра

Дата: 02.01.2023 10:43
Кількість переглядів: 80

У Бродах провели історичний спогад "Я віточка твого народу, шукатиму в Бродах тепла..." з нагоди 85-річчя уродженки Бродів, поетеси з діаспори (США), педагога Олександри Мудрої.

Олександра Мудра народилася 1-го січня 1938 року у Бродах, де прожила лише до 5-ти років. Із початком війни родину насильно вивезли. У діаспорі Олександра Мудра вела активну громадську роботу в різних організаціях США, була вчителькою українознавства при парафії в Чикаго, активною учасницею та організаторкою з'їздів брідщан.

У рідних Бродах, Олександру Мудру (яка цього року відійшла у вічність) згадують, як одну з найяскравіших представниць української діаспори.

Зі слів тих, хто знав О. Мудру:

"Є постаті, як зорі. Хоча їх нема серед нас, але вони світять. Це про Олександру Мудру. Завжди усміхнена, розмовляла красивою українською, мала багато вишуканих вишиванок. Писала вірші для дітей, своїх синів виховувала в українському дусі. Відкривала американцям Україну і Броди.

Як згадує Ярослав Линів, поява Олександри Мудрої стала для нас бродівчан "ковтком свіжого повітря". Приїхала відкрита людина, наповнена українськістю. А ми тоді могли бути вільними лише в думках".

"Тату, я їду до Бродів,

Хвилююче кличе земля!

Я - квіточка свого народу,

Шукатиму в Бродах тепла.

... Торкнемося рідних порогів,

Лицем припадем до землі,

О, таточку! Кличуть нас Броди,

О, тату! Ми знову вільні", -

рядки О.Мудрої, зачитані на Всесвітньому з'їзді бродівчан 1993 року.


« повернутися

Вхід для адміністратора