A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Бродівської міської ради

Для мене завсігди є і буде найдорожчим рідне слово

Дата: 20.02.2023 17:13
Кількість переглядів: 42

17 лютого, в Будинку вчених у Львові відбулась Наукова академія, присвячена 160-річчю від дня народження отця, письменника і педагога Тимотея Бордуляка.

Співорганізаторами академії стали департамент освіти та науки ЛОВА, Інститут Івана Франка НАН України, та освітній центр імені отця Юліана Дзеровича.

Урочистий захід розпочали інсценізацією оповідання «Обжинки», учні Станіславчицької ЗЗСО І-ІІ ст. імені Тимотея Бордуляка разом із педагогами та директоркою Надією Творковською створили неповторну атмосферу та надали колориту та урочистого настрою заходу. Пишним, пахучим короваєм вітала делегація с.Станіславчик. Урочистості розпочали за благословенням Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря Возьняка.

«Такі священники як отець Тимотей Бордуляк, які працювали з людьми й для людей, дуже багато зробили для національної свідомості нашого народу. Завдяки таким постатям ми маємо незалежність і таку потужність боронити свою землю, свій народ. Отець Тимотей сіяв благородні зерна в серця людей і вони сходили та дали щедрі плоди», – зазначив у своєму вітальному слові Митрополит і Архиєпископ Львівський Ігор і поблагословив присутніх на заході.

Окремим листом до учасників конференції звернувся Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. «Сьогодні я б хотів відзначити священничі якості отця Тимотея, особливо проповідницькі — він вміло використовував свій письменницький хист для проголошення слова Божого. А на першому місці в його служінні завжди була людина, з її викликами й нелегким життям», — зазначив Патріарх.

Життєвий шлях Тимотея Бордуляка гідний уваги та шани. Він знав понад 10 мов, перекладав твори відомих письменників з різних куточків світу, був активним учасником «Просвіти», організував початкові школи з українською мовою навчання в селах Носівці та Городище.

Окрім значних здобутків у просвітницькій та перекладацькій діяльності, отець Тимотей зробив великий внесок у літературну спадщину нашої країни. Його твори друкували в журналах, у Львівських, Тернопільських, Чернівецьких часописах, видавали збірки його оповідань. Письменник підтримував контакти з Іваном Франком, Осипом Маковеєм, Дем’яном Гладиловичем, Іваном Белеєм, Михайлом Коцюбинським, Григорієм Величком, Володимиром Лукичем, Василем Стефаником, Андрієм Чайковським, Богданом Лепким, Василем Щуратом, Іванною Блажкевич, Володимиром Радзикевичем, Осипом Назаруком та іншими.


« повернутися

Вхід для адміністратора