A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Бродівської міської ради

Коли в школі 5 учнів, а в одному класі - 2

Дата: 16.05.2023 14:55
Кількість переглядів: 41

Такі заклади освіти у Бродівській громаді є. Утримання даних шкіл експерти галузі прирівнюють до фінансування приватних закладів та звинувачують місцеву владу в безгосподарності.

Так, у 2022 році для громади скоротили освітню субвенцію на 10 млн грн, а цьогоріч - на 20 млн. Відповідні суми дофінансовуються з місцевого бюджету. Виходить, що більше половини всіх коштів громади йде на освіту. При цьому – нової якості освіти, що вимагає сьогодення, немає.

Але «здорові зміни» будуть. Громада працює над Програмою трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Бродівської міської ради на 2023-2027 роки. Уже відбулися громадські слухання. Питання розглянула профільна депутатська комісія. Остаточне рішення прийматимуть на сесії міської ради.

Попри війну, освітня реформа триває. Ще в 2017 році Верховною Радою прийнято Закон України «Про освіту», що окреслює основні принципи галузі. З 2018 року розпочато реформу «Нова Українська Школа». В 2020 році набрав чинності Закон України «Про повну загальну середню освіту», до якого у 2021 ухвалено зміни.

Загальнодержавний процес трансформації сучасної освіти вимагає запровадження адекватної структури української школи. Передусім це стосується закладів, що забезпечують здобуття профільної середньої освіти – майбутніх ліцеїв.

Під час громадських слухань, які відбулися в Центрі професійного розвитку педагогічних працівників, запропонували створити в громаді 4 ліцеї. Хоча бачення відділу освіти – два ліцеї (на базі Бродівської гімназії імені Івана Труша та Бродівської спеціалізованої загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 з вивченням англійської мови).

Детально з попереднім проєктом Програми трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Бродівської міської ради на 2023-2027 роки, яку розробив відділ освіти, можна ознайомитися на сайті міської ради

https://mrbrody.dosvit.org.ua./documents/clgutvmpctc0i0914hlwuyebw

Також буде враховано звернення колективів навчальних закладів і батьківських активів. Письмово надійшло 6 заяв – від навчальних закладів Корсова, Гаїв, Голоскович, Суходіл, Бродівських ОЗЗСО №3 та №4. Усні звернення зафіксовано протокольно.



« повернутися

Вхід для адміністратора