A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Бродівської міської ради

Відтворюйте наші традиції разом

Дата: 14.03.2024 15:00
Кількість переглядів: 41

Гаївки – старовинні за походженням ігри й хороводи з піснями, в які й сьогодні українці бавляться біля церкви протягом трьох великодніх днів. Гаївкою називають і увесь святковий комплекс забав, і тексти пісень, які супроводжуються рухами, жестами та мімікою.

Весняні ігрові й хороводні пісні відомі в різних регіонах України як гагілки, галагівки, ягілки, маївки, лагівки, лаголойки, рогульки, огульки. Гаївка – найпоширеніша назва для весняних ігор і забав.

Ще наприкінці ХІХ століття гаївки проводили виключно дівчата. Виконували їх від свята Благовіщення до кінця весни. Хлопці бавилися окремо, їхні ігри мали спортивно-змагальний характер без пісенного супроводу. Діти гралися крашанками в навбитки.

В радянські часи жителі галицьких областей скаржилися, що влада забороняє їм водити гаївки. Але люди в селі дотримувалися батьківських звичаїв, попри всі заборони святкували Великдень і йшли на гаївки.

Слово “веселитися” і “весна” – однокореневі. Веселий настрій, сміх і радість є характерною рисою гаївок і ритуально приписаною формою поведінки. Сміх і радість як ознака всього живого, здорового завжди перемагає смерть і зло.

Дмитрів Марія Петрівна,класний керівник 5 класу,запросила до нас колишню вчительку початкових класів Кравицьку Ольгу Іванівну,яка ознайомила учнів 5-7 класів з гаївками. У наш час дехто навіть не чув про гаївки.

Відтворюйте наші традиції разом🤲 Запитуйте старожилів і записуйте тексти автентичних,стародавніх гаївок,щоб наші діти передавали їх через покоління.

Шнирівська гімназія імені Петра Федуна ("Полтава") 



« повернутися

Вхід для адміністратора