A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Бродівської міської ради

Мандруємо Україною: Чернігівщина

Дата: 01.10.2019 17:14
Кількість переглядів: 293

Уже п’ятий рік поспіль педагоги Бродівщини напередодні Дня працівника освіти (а цьогоріч це припало на 27 вересня, у Всесвітній день туризму) вирушають у мандрівку Україною. Маршрут подорожі, що тривала два дні, пролягав на Чернігівщину.

Залишивши всі буденні справи, директори закладів загальної середньої освіти, їх заступники, голови профспілкових комітетів та працівники відділу освіти відправилися пізнавати Батьківщину у Чернігівську область – одну з найстаріших в Україні, з дивовижною історією та унікальними архітектурними пам'ятками.  

Перша зупинка подорожі  – стародавній собор Різдва Пресвятої Богородиці, розташований у невеликому містечку Козелець на Чернігівщині. Козелецький собор вважають унікальним зразком храмового зодчества ХVІІІ століття. Збудували церкву в 1752–1763 роках на замовлення графині Наталії Розумовської – матері Кирила та Олексія Розумовських. Церква, збудована у стилі бароко, і нині вразила відвідувачів своїм пишним декором, а також нехарактерними для провінційного містечка розмірами і багатим оздобленням.

Усі мали змогу помилуватися найціннішою прикрасою собору  його іконостасом, висота якого становить двадцять сім метрів, прекрасні ікони для його оздоблення виконав талановитий український художник Григорій Стеценко. Вражають не тільки величезні розміри, а й унікальна високохудожня різьба і дивовижні розписи цього шедевра.

Мандруючи далі,  освітяни побували  у селі Лемеші, яке  згадується в одній з перших повістей Т.Г.Шевченка "Княгиня". Це родинне гніздо Розумовських. Незважаючи на свій невисокий сучасний адміністративний статус, це село теж має цікаві місця та визначні історичні пам’ятки, зокрема Трьохсвятительську церкву, яку було зведено в 1755 р. на кошти Розумовських. 

Більшу частину подорожі педагоги  провели у Чернігові – одному з найстаріших міст України, місті, яке сприймається радше як музей просто неба, ніж звичайне давнє місто. Чернігів також називають одним із найдавніших історичних та духовних центрів України. Тут збереглися пам'ятки архітектури та історії, шість з яких – ще домонгольського періоду. Старовинні церкви та монастирі, багата історія, несподівані легенди, парки, що заманюють тінню старезних дубів, та розлогі краєвиди – це все ми побачили під час неквапливої прогулянки Черніговом. Незбагненної сили враження чекали на нас на  Болдинових горах, у Антонієвих печерах та комплексі Троїцько-Іллінського монастиря. Саме тут в ХІ столітті Антоній Преподобний створив земляні споруди, які сполучені підземними ходами з Іллінською церквою. Печери св. Антонія мають протяжність 350 м, а основною їх цінністю вважають підземний храм Феодосія Тотемського, що є найбільшою підземною святинею Лівобережної України.

Освітяни відвідали також Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник видатного українського письменника Михайла Коцюбинського – будинок, який письменник придбав, коли переїхав з Вінниці, та провів тут 15 своїх останніх, найбільш творчих років. Прекрасний сад родини Коцюбинських стараннями працівників музею збережено у тому вигляді, яким він був за життя письменника. Вчителі милувалися зі смаком доглянутими клумбами, агавами, улюбленими квітами письменника: мальвами, трояндами та ін.

Побували бродівчани і в містечку Батурин, окрасою якого є відреставрований палац останнього гетьмана України Кирила Розумовського. Це єдиний в Україні гетьманський палац відкритий для відвідувачів. До речі, нині палац, окрім екскурсій, використовується і для урочистих подій, насамперед, проведення церемоній одруження. У Національному історико-культурному заповіднику "Гетьманська столиця" відвідали єдиний будинок Бптурина, що зберігся у цьому місті після знищення росіськими військами, будинок генерального судді В.Кочубея. Завершилася екскурсія оглядом Цитаделі Батуринської фортеці, на території якої у 2008 році відтворено 11 обєктів історії: головну замкову в'їзну вежу, північну і південну замкові башти, оборонну стіну, гетьманський будинок, замкову церкву Воскресіння Господнього, скарницю, криницю, рів, замковий міст, палісадову огорожу.

Поєднання мальовничої природи та унікальних історичних пам'яток ще раз підтвердило, що Україна – дивовижний край, який варто пізнавати усім. Такою була наша мандрівка – знайомство з легендарною Чернігівщиною – організована працівниками районного методичного кабінету відділу освіти Н.В.Антоненко та І.Й.Дутчак за фінансової підтримки Бродівської районної організації профспілки працівників освіти і гпуки України в особі О.А.Надали.

 



« повернутися

Вхід для адміністратора